www.verhn-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Субота, 17 листопада 2018 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Верхньодніпровський район >> Новини
Обережно - нітрати
Версія для друку Написати листа
Обережно – нітрати!

    На Дніпропетровщині розпочався традиційний сезон кавунів і динь. Смугаста ягода і запашний сонячний овоч поєднують багатство смаку і аромату з великою кількістю вітамінів і корисних речовин. Вони не лише смачні, а й корисні: виводять з нирок токсичні речовини, допомагають боротися з набряками та навіть зайвою вагою.
    Проте, якщо обирати кавуни і дині на стихійному ринку або неправильно їх зберігати, можна отримати тяжке отруєння,бо вони максимально накопичують нітрати, які, потрапляючи в організм, є дуже небезпечним канцерогеном.

    За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, гранично допустимі концентрації нітратів у добовому раціоні харчових продуктів не повинні перевищувати 450–500 мг/кг норми.

    Встановлено допустимі концентрації нітратів у харчових продуктах, перевищення яких є основою для їх вибракування. Для кавунів вона не повинна перевищувати 60 мг/кг, для динь – 90 мг/кг сирої маси.

    Існує декілька простих правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння:
    На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, прізвище реалізатора і вміст нітратів. Не ігноруйте цей документ! У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу через високий вміст нітратів!
    Уважно огляньте ягоду, яку плануєте купувати. Якщо на ній є вм’ятини, відмовтеся від купівлі, навіть коли продавець скине ціну. Пам’ятайте, що лікування отруєння обійдеться вам значно дорожче.
    У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни! Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.
    Аби обрати свіжий кавун, зверніть увагу на хвостик. Якщо він зеленкуватий, кавун зірваний порівняно недавно, а коли сухий, то ягода вже давно чекає на покупця. Спілість кавуна можна перевірити за допомогою плескання по ньому: дзвінкий звук свідчить про спілість, а глухий, то значить, що кавун не дозрів. Що ж до дині, то вона має бути пругкою, без вм’ятин. Не обирайте м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Запах дині має бути ароматним, насиченим і приємним.
    Перед споживанням баштанні обов’язково треба як слід помити під проточною теплою водою.
    Якщо в цьому році ви ще не смакували кавуна й дині, то бажано починати з однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі, від якої встиг відвикнути. Особливо обережно до баштанних треба ставитися тим, хто страждає на захворювання нирок, оскільки вони сечогінні.
    Коли їсте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, залиште декілька сантиметрів м’якоті, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.
    Розрізані кавуни й дині можна зберігати не більше доби, навіть якщо вони знаходяться у холодильнику! Краще купити менший плід і родиною з’їсти його за один день.

    Будьте обачними! Ці прості і ефективні заходи допоможуть зберегти власне здоров'я і здоров'я своїх близьких!



    Кам’янські курси 2 категорії
    НМЦ ЦЗ та БЖД Дніпропетровської області
    Версія для друку Написати листа


Про цей сайт | Запитання | Адміністратор